onsdag 11 januari 2012

Runda Lingonbröd/kakor ..



Runda Lingonbröd/Kakor/Matbröd

Testade det här ..
Underbart saftiga bröd med lagom frasig skorpa i botten.
Krossad linfrö eller psyllis i matbullar och bröd..
ett tips för att magen ska må bra:-)


Runda Lingonkakor.
4 bröd
Ugn 200º

Det här behöver du:

4 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
50 g rumsvarmt smör eller margarin
1½ tsk salt
½ dl farinsocker
1 dl rårörda lingon
ca 12 dl rågsikt eller..
6 dl rågsikt & 6 dl vetemjöl special/vanligt vetemjöl

Gör så här:

Värm mjölken fingervarm. Lös upp jästen i mjölken.
Klicka ner matfett och tillsätt salt, farinsocker och lingon.
Rör om. Blanda ner rågsikten alt blandmjölet
och arbeta tillsammans till en blank och smidig deg.
Täck bunken med bakduk och låt degen vila/jäsa i ca 30 min.
 
Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt.
Dela den i 4 lika stora delar och forma till runda bullar.
Kavla ut bullarna till runda kakor ca. 20 cm i diameter.
Nagga bröden och placera på bakplåtsklädda plåtar.
Ställ bröden att jäsa i 30-40 min.
Sätt ugnen på 2oo grader.
Grädda de färdigjästa brödkakorna i mitten av ugnen i 8-10 min.
 
Tips!!
Har du en vanlig blomsterspruta/vattenspruta.. spreja
friskt vatten in i ugnen på bröden ett par gånger under gräddningen.
Eller pensla de nybakade bröden med
kallt vatten genast de kommer från ugnen.
Blir saftiga och så goda.

1 kommentar:

Synnøve. sa...

Norpar det där receptet alltså :) Behöver tips för matbröd nu....
Kram.