söndag 8 januari 2012

Muppans Goda skorpor ..




Vad passar bättre än att sätta på ugnen
en stänkande, mulen  regndag.
Varför inte testa min mammas recept på goda skorpor:-
Degen går alldeles utmärkt till att fixa 
goda Semlebullar oxså :)

* Muppans Skorpor

(Min mammas goda skorpor)

Ugn 225º  ca. 15 min

250 g smör/margarin
6 dl mjölk
2 pkt jäst
2 ägg
2½ dl socker
11-12 hg mjöl ca. 1 kg
(Kom ihåg hellre mindre mjöl än för mycket,
bara så degen inte kladdar och går lätt att hantera)

Ev. Kardemumma för den goda smakens skull.

Gör så här:

Smält smöret/margarinet.
Häll i mjölken
Vätskan fingervarm.
Smält jästen i den fingervarma vätskan.
Blanda de torra ingredienserna
och häll därefter i mjölk/smörblandningen.
Ett ägg i taget.
Veva runt i matberedaren eller rör om för hand
och knåda degen.
Jäs degen övertäckt i bunken ca. ½ timme.

Tag upp degen och knåda ytterligare på bakbordet.
Dela degen i 6 delar och forma till släta längder.
Jäs ytterligare under bakduk ca.½ timme.

Pensla med uppvispat ägg.

Sätt in plåtarna med 3 längder på varje plåt.
Grädda i ca.15 min i mitten av ugnen.
Kolla noga så de inte blir för mörka.

Tag ut från ugnen och svalna.
Skär nu i lagom stora bitar och dela dessa på mitten.
Lägg dem med snittytan upp på två eller fler plåtar.

Nu ska de rostas till fin färg.
Sätt in en plåt i taget på 200/225 º.
Rosta och färgsätt till önskad färg.
Tag ut plåten och sänk värmen till 100 grader.
Torka skorporna med ugnsluckan lite på glänt.
Varierar mellan ugnar, men i ca. 2-3 timmar.
Om du torkar plåtarna samtidigt..
Tänk på att skifta plats för dessa efter halva tiden.

Förvara de färdiga skorporna torrt, tex. i burk med lock.




Mycket goda till kaffet eller
vad du föredrar att dricka till:-)
Liksom att toppa nyponsoppa med.

Inga kommentarer: