Vad passar bättre än att sätta på ugnen
en stänkande, mulen regndag.
Varför inte testa min mammas recept på goda skorpor:-
Degen går alldeles utmärkt till att fixa
en stänkande, mulen regndag.
Varför inte testa min mammas recept på goda skorpor:-
Degen går alldeles utmärkt till att fixa
goda Semlebullar oxså :)
* Muppans Skorpor
(Min mammas goda skorpor)
Ugn 225º ca. 15 min
250 g smör/margarin
6 dl mjölk
2 pkt jäst
2 ägg
2½ dl socker
11-12 hg mjöl ca. 1 kg
(Kom ihåg hellre mindre mjöl än för mycket,
bara så degen inte kladdar och går lätt att hantera)
Ev. Kardemumma för den goda smakens skull.
Gör så här:
Smält smöret/margarinet.
Häll i mjölken
Vätskan fingervarm.
Smält jästen i den fingervarma vätskan.
Blanda de torra ingredienserna
och häll därefter i mjölk/smörblandningen.
Ett ägg i taget.
Veva runt i matberedaren eller rör om för hand
och knåda degen.
Jäs degen övertäckt i bunken ca. ½ timme.
Tag upp degen och knåda ytterligare på bakbordet.
Dela degen i 6 delar och forma till släta längder.
Jäs ytterligare under bakduk ca.½ timme.
Pensla med uppvispat ägg.
Sätt in plåtarna med 3 längder på varje plåt.
Grädda i ca.15 min i mitten av ugnen.
Kolla noga så de inte blir för mörka.
Tag ut från ugnen och svalna.
Skär nu i lagom stora bitar och dela dessa på mitten.
Lägg dem med snittytan upp på två eller fler plåtar.
Nu ska de rostas till fin färg.
Sätt in en plåt i taget på 200/225 º.
Rosta och färgsätt till önskad färg.
Tag ut plåten och sänk värmen till 100 grader.
Torka skorporna med ugnsluckan lite på glänt.
Varierar mellan ugnar, men i ca. 2-3 timmar.
Om du torkar plåtarna samtidigt..
Tänk på att skifta plats för dessa efter halva tiden.
Förvara de färdiga skorporna torrt, tex. i burk med lock.
Mycket goda till kaffet eller
vad du föredrar att dricka till:-)
Liksom att toppa nyponsoppa med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar