Gräddtårta ..
inte bara till Midsommar på Sommaren ..
Det går jättebra att byta ut de färska Jordgubbarna mot
något helt annat fruktigt.. fryst eller så ...
Gräddig Jordgubbstårta*
7-8 pers
Det här behöver du:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
(Potatismjölet gör kakan extra lätt och porös)
1 tsk bakpulver
ev. 1 msk Vaniljsocker
Fyllning 1 (vaniljkräm):
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver (för kallvispad vaniljkräm)
Fyllning 2:
3 dl mosade eller skurna jordgubbar
2 dl vispad grädde
Grarnering:
3 dl vispgrädde
½ l jordgubbar
Rispad mörk choklad
Gör så här:
Smörj och bröa en form ca 26 cm i diameter.
Vispa ägg och socker med elvisp.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och tillsätt till äggsmeten.
Blanda till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Låt den kallna i formen.
Skär bottnen i 2 delar.
(Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten.
Jag använder stekspade för att lyfta bottnarna.
Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat.
Gör vaniljkrämen och låt stå i kylskåp 10 minuter.
Bred ut krämen på tårtbottnen.
Bred på nästa fyllning.
(Mosade eller delade jordgubbar tillsammans med grädden.)
Dela några jordgubbar i mindre bitar och lägg på över.
Bred vispad grädde runtom på sidorna och resten ovanpå.
Skölj jordgubbar och ta bort det gröna.
Fördela dem som du vill ovanpå tårtan.
Strö över flagad choklad.
Varför inte spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta.
Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn
innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.
1 kommentar:
Härligt, nu har jag en fungerande Skriv ut-knapp och vilka möjligheter det finns :)
Skicka en kommentar