söndag 8 januari 2012

Karlsbaderbullar ..




Karlsbaderbullar/deg till Semlor*

Ugn: 250°

Det här behöver du:
ca.30 st

50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1/2 dl vit baksirap
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
4 äggulor
ca 16 dl vetemjöl

Pensling och garnering:

Uppvispat ägg
Pärlsocker och ev.mandelspån

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken.
Låt det bli fingervarmt (37°). Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt, sirap, bakpulver och äggulorna, en i sänder.
(Spara vitor till mandelmassafyllningen.
Arbeta in vetemjölet tills degen släpper bunkens kanter och är smidig och blank.
Låt degen jäsa under duk ca 40 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt.
Rulla ihop till en rulle. skär i lagom stora bitar och rulla till släta bullar.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Jäs under duk ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.
Låt bullarna svalna på galler under duk.
De går utmärkt att frysa.
Fyll dom med mandelmassa..
gör helst din egen.

Ingredienser:

100 g sötmandel
4 bittermandlar
3 dl florsocker
1,5 msk vatten alt/en liten äggvita

Skålla och skala mandeln.
Mal mandeln och mixa ner florsocker och vatten/alt äggvita
till en jämn konstisens.

Hur stor sats du vill ha bestämmer du, men gör en sats
som du kan bevara i kylskåpet och ta fram
då du blir sugen på en semla.

4 kommentarer:

Yvonne sa...

Jag är ingen stor semmelfantast, men karlspaderbullar är goda! Man kan ju göra små... :) Fin blogg det här, har satt den på favoriter.

Synnøve. sa...

Ska prova det där receptet. För när jag bakar bullar blir de så torra fort! Men det kanske inte blir det här.
Tack för receptet och grattis till att du blivit blogspot bloggare ser jag. Hoppas det funkar bättre för dig här.
Kramar Synnöve.

Synnøve. sa...

Måste baka matbröd idag så då får jag göra de här i morgon :))
Gott :)

anemonen sa...

Jag är allergisk mot mandel så jag får väl fylla dem med vaniljkräm istället. Jag brukar beställa semlor med det i och det smakar fint det med.