tisdag 29 januari 2013

GI-Semla på mitt vis :)



Lite nyttigare Semlor GI-semlan ...
Arbeta degen ordentligt, annars kan bullarna bli kompakta.
Ägget i degen gör att bullarna blir höga och luftiga.
Hoppa över  florsockret på locket om du vill
vara riktigt noggrann :)




GI-Semla med dinkelmjöl/mandelmjöl

Det här behöver du:
Ca 15 st

50 g jäst
3 dl mjölk
6 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
1 dl mandelmjöl
2 msk Stevia strö
½-1 msk stötta kardemummakärnor
75 g smör
1 ägg

Till pensling:

1 ägg

Mandelmassa:

100 g sötmandel
2 bittermandlar
(med bittermandel blir det inte så söt smak)
½ dl Stevia strö
(beroende på hur söt du vill ha fyllningen)
Inkråm av bullar
¾ dl grädde

Till fyllning:

2 dl grädde

Du behöver också:

bakplåtspapper

Gör så här:
1. Låt smöret bli rumsvarmt. Värm mjölken till 37°. Lös jästen i lite av mjölken. Häll på resten av mjölken. Tillsätt mjölet, lite i taget. Vispa upp ägget i en kopp. Tillsätt Stevia strö, klicka i smöret och rör ner ägget. Degen ska bli något lösare än vanlig vetedeg, men fortfarande lite kladdig. Arbeta degen i 5 minuter. Jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter.

2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Dela varje rulle i lagom stora bitar. Ta dinkelmjöl på händerna och rulla runda bullar. Lägg på plåten och jäs i 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 250°.

3. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bullarna med vispat ägg och ställ in plåten på mittersta falsen i ugnen.
Sänk värmen till 225°. Grädda bullarna i ca 10 minuter eller tills de är genomgräddade och har vacker färg.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Skär av lock på bullarna när de har kallnat helt.
Gröp ut lite av inkråmet i varje bulle.

4. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman mandel, lättströ och inkråm. rör ner grädden lite i taget tills massan fått önskad konsistens. Vispa grädden till fyllningen till fast skum.
Fyll bullarna med mandelmassa och klicka eller spritsa grädde ovanpå.
Lägg sist på locket.





Inga kommentarer: