torsdag 17 januari 2013



Fröknäcke, ett riktigt gott/frasigt och nyttigt alternativ till bröd.
Dessutom Glutenfritt, så varför inte testa?




Jag tog ½ sats ... blev 1 normal plåt :)

Frökex/Fröknäcke 
3 normalstora ungsplåtar

Detta behöver du:

3 1/2 dl hela linfrön
4 dl Uppkokt vatten
2 1/2 dl skalade sesamfrön
1 1/2 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
½ tsk finsalt (hur mycket beror på hur salta kex man vill ha)
2 msk Majsmjöl

Ev. Strö flingsalt

Gör så här:

Häll linfröna och vattnet i en skål/burk och rör runt och låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.

Tillsätt sesam, pumpafrön, solroskärnor och salt. Rör runt ordentligt och låt stå i minst 30 minuter.

Värm ugnen till ca 150 grader vanlig eller ca 135 grader varmluft (varmluft är bäst för då kan man grädda alla tre plåtarna på en gång.

Bred ut fröblandningen tunnt och jämt på tre bakplåtspappersklädda plåtar, gärna med en slickepott.
Toppa med lite Flingsalt.

Grädda i mitten av ugnen 50 minuter.
Vänd knäcktäcket så undersidan kommer överst.

Sänk värmen till 100 grader vanlig eller 90 grader varmluft och grädda ytterligare ca 30 minuter.


Ta ut plåten, känn efter så de känns spröda och låt svalna.
Bryt i lagom bitar.
Gott med smör &ost på till din fika.





1 kommentar:

Katarina sa...

Åh, det här är så gott. Svårt att sluta äta :)