måndag 13 februari 2012

Lantbröd


Härligt, gott bröd som passar till allting.
Gott att äta nybakat, men går att frysa.
Minolta Cream
(vetemjöl som gör degen porös och jäsvänlig)
Du hittar det i Mjölhyllan.


Lantbröd
2 st
Ugn:200 grader

Det här behöver du:

5 dl vatten
1 msk matolja
50 g jäst
8 dl rågsikt
2 tsk salt
ca 7 dl Vetemjöl special eller Manitoba Cream

Gör så här:

Värm vattnet till fingervarmt 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp
i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet,
oljan, rågsikt, salt och ca 4 dl av vetemjölet.
Knåda i assistent eller för hand.

Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Arbeta in resten av vetemjölet (Manitoba Cream)
först i bunken sedan på bakbordet.

Dela i 2 delar och forma till 2 runda limpor.
Placera dem på bakplåtsklädd plåt.
Låt jäsa ytterligare till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
Låt kallna utan bakduk.




3 kommentarer:

Synnøve. sa...

Goda de där.... Ska baka dom nu när jag ska göra mera matbröd. Har använt manitoba cream en längre tid och det är ett mjöl som är helt supet.
Använder till pizzadeg bland annat... Då tar jag 2 dl vatten, 1 paket torrjäst, 2-3 msk olivolja, lite salt och så mjölet. Blandar samman degen sen får den jäsa antingen över natten eller över dagen i kylen... Ska jäsa länge.... sen gäller det knåda :)

Växelhäxan från norrland sa...

Tack för tipset, bakade dom i helgen och dom blev mycket goda! Länkar sen när jag lägger in dom!

Sofie Johansson sa...

Manitoba är magiskt!