Kalljästa Kanelbullar
med äpple ..
Grundrecept Vetedeg.
Ca 7 dl vetemjöl
110 g smör eller margarin
30 gr jäst
2 dl kall mjölk
1 ägg
½ dl socker
Gör så här:
Nyp ihop mjöl och smör/margarin till en smulig massa.
Rör ut jästen i den kalla mjölken,
rör ner det samt ägg och socker i mjölmixen.
Arbeta snabbt ihop till en deg ( jag använder matberedare )
Jäs under bakduk ca 2 tim.
Tag upp degen och baka ut enligt anvisning.
Ca 25 bullar.
Fyllning:
75 g mjukt smör
Kanel efter smak
3-4 msk strösocker
1 äpple (dela i mindre bitar)
Ägg till pensling
Mandelspån/pärlsocker
Kavla ut degen till en platta ca 55x25 cm. Bred på smör/kanel/sockersmeten.
Fördela äppelbitarna på plattan.
Rulla ihop, skär i bitar (ca 25), lägg i bullformar.
Jäs i ca 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, 6-8 min.
Tips:
Jag gjorde dubbel sats för de är så goda.
Gott att stoppa i frysen och ta ut efter hand.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar