Kardemummaknyten
25 knyten
Grundrecept Vetedeg:
Ca 7 dl vetemjöl
110 g smör/margarin
30 g jäst
2 dl kall mjölk
1 ägg
½ dl socker
Gör så här:
Nyp ihop mjöl och smör/margarin till en smulig massa.
Rör ut jästen i den kalla mjölken, rör ner det samt ägg och socker i mjölblandningen.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Jäs under bakduk ca 2 timmar.
Tag upp degen och baka ut enligt anvisning nedan.
Fyllning:
125 g mjukt smör
Ca 2 msk stötta kardemummakärnor
Ca 3 msk socker
Rör ihop till en massa.
1 uppvispat ägg till pensling.
Kavla ut degen till en platta ca 40x 40 cm.
Sporra ut ca. 25 rutor.
Bred på fyllningen och fördela en klick på varje ruta.
Nyp ihop de fyra hörnen och lägg knytena i bullformar.
Jäs knytena övertäckta i ca 40 min tills degen reser sig igen efter lätt tryck.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö gärna på lite pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 6-8 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar