Frukostgifflar *
Ca 24 st
50 g jäst
4 dl mjölk
1 dl naturell yoghurt/filmjölk
75 g smör
1tsk salt
1½ msk ljus sirap
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl
(jag halverade med 2 dl rågsikt)
Ev. Krossat linfrö efter behov
Ev. Krossat linfrö efter behov
Pensling:
Ägg/Sesamfrö
Ugn: 250 grader
Smula jästen i en skål. Värm mjölken/yoghurt till 37 grader
och häll lite över jästen. Rör om tills den löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, smöret i klickar, salt, sirap, ägg
och det mesta av mjölet lite och lite.
Arbeta degen väl tills den släpper skålen.
(Var aktsam med mjölet, oftast behövs det inte allt).
Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Tips! Ställ degskålen över en annan skål med varmt vatten,
så jäser den bättre).
Ta upp på något mjölat bord och dela i 4 bitar. Rulla varje
till en stor bulle och kavla ut till en rundel.
Skär ut 6 snibbar av varje. Rulla ihop från den breda sidan
till gifflar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa
övertäckta i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrö.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Lycka till !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar