måndag 24 november 2014

Chokladmoussetårta Glutenfri ...



Funderar du på att göra en jättegod tårta, så
är denna  något du bara måste testa.
Chokladmoussetårta som dessutom är Glutenfri.
Den har fått guldstjärna av många som gästat mig ..

Glutenfri Chokladmoussetårta*

Botten:

150 g hasselnötter eller mandel
4 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:

150 g mörk choklad (gärna 70%, men det går med blockchoklad)
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk mörkt kaffe (pulver)
Apelsinlikör eller annan likör

Garnering:

50 g riven choklad
(ev Mockapärlor)

Gör så här:

Börja med botten.
Sätt ugnen på 175º
Mal nötkärnorna/mandel (Kan hackas i matberedare fint oxså)
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Rör ner socker och de malda nötter/mandel.
Smöra en form med löstagbar kant. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 40 min.
Låt kakan svalna något innan den lossas från formen.
Låt kallna på galler.


Gör fyllningen:
Smält chokladen i vattenbad eller i micron.
Skilj äggulor och äggvitor.
Rör ner äggulorna, kaffe och likör i den smälta chokladen.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vispa grädden.
Vänd ner äggvitor och grädde i chokladsmeten.
Rör om försiktigt.

Lägg tillbaka tårtbotten i formen.
Häll chokladsmeten ovanpå.
Toppa med riven choklad och mockapärlor.


Låt stå minst 4 timmar i frysen.

Inga kommentarer: