onsdag 18 april 2012

Formfranska med Manitoba Cream (Mjöl) :)


Jättegod o saftig Franska bakat med Manitoba Cream (mjöl).



Formfranska
2 Bröd
Ugn: 200 grader

5 dl standardmjölk
½ dl smör & rapsolja
(Plus en klick smör & raps fast)
50 g jäst
1½ msk  flytande honung
3 dl havre eller vetekli
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl (Manitoba cream)

Pensling:
1 äggvita
Vallmofrö av valfri sort

Gör så här:
Värm mjölk/smör/rapsolja till fingervarmt (ca 37 grader).
Smula ner jästen i degbunken.
Tillsätt degspadet och övriga ingredienser.
Arbeta degen smidig i 10 minuter i assistent
eller något längre för hand.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Tag upp degen på lätt mjölat bakbord.
Dela i två lika stora delar och knåda ut till två längder.
Placera dem i väl smorda avlånga formar.
Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
Pensla bröden med uppvispad äggvita.
Strö över vallmo.
Grädda i nedre delen av ugnen 30 till 35 minuter.
Tag upp och låt kallna på galler under bakduk.

3 kommentarer:

Katarina sa...

Jättefina :)

Anonym sa...

Hej! Tycker att det här receptet verkar kanon och tänkte baka det inom kort. Men jag undrar lite angående "½ dl smör & rapsolja
(Plus en klick smör & raps fast)"?
Ska man ha hälften smör och hälften rapsolja - som uppgår till 1/2 dl eller 1/2 dl av varje sort? :)

Hälsningar Cecilia

Pialotta sa...

Smör & Raps finns i en och samma förpackning. Det ser ut som en vanlig smörpaket. Smörj formen med det samma, så menade jag :) Tack för titten Cecilia och jag lovar dig det blir hur gott bröd som helst med det mjölet :)