onsdag 8 april 2015
Ljuvligt goda Morotstekakor ...
Morotstekakor
Ca 20 st
Mjuka tekakor som blir extra saftiga med rivna morötter i degen.
ca 100 g morötter, rivna
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
1 ägg
12–14 dl vetemjöl
(Ev. krossade linfrön och/eller chiafrön efter behov)
GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk och havregryn.
Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.
Tillsätt smör, salt, ägg, morötter och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter, med en kakform eller ett glas.
3. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Etiketter:
fikabullar,
Frukostbullar,
Mellis,
Morot,
Morotstekakor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar