onsdag 8 april 2015

Ljuvligt goda Morotstekakor ...



Morotstekakor
Ca 20 st

Mjuka tekakor som blir extra saftiga med rivna morötter i degen.

ca 100 g morötter, rivna
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
1 ägg
12–14 dl vetemjöl

(Ev. krossade linfrön och/eller chiafrön efter behov)

GÖR SÅ HÄR:

1. Skala och riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk och havregryn.
Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.
 Tillsätt smör, salt, ägg, morötter och vetemjöl, lite i taget.
 Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter.
 Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter, med en kakform eller ett glas.

3. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
 Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Inga kommentarer: